Tudtad? - valódi érdekességek a divat történelméből

1. A magassarkú cipő eredetileg a perzsa lovas férfiaknak készült a 9. században. Ez azért volt nagyon praktikus a lovasoknak, mert így harc közben sem csúszott ki a lábuk a kengyelből…. Ez a trend azonban (szerencsére)1740-ben kihalt. Közben az 1600-as évektől már nők is elkezdték hordani, akiknek körében ez a mai napig is igen nagy népszerűségnek örvend.


Régi korok cipői


2. Az első napszemüvegeket orvosok írták fel, méghozzá a szifiliszeseknek, a betegség egyik velejárója ugyanis a fényérzékenység.


Régi korok szemüvegei


3. A borotválás az 1900-as években jött divatba, ugyanis akkor jelentek meg az első olyan ruhák, amikből kilátszott a hölgyek karja. A lábak szőrtelenítését pedig a szoknyák jelentős rövidülése hozta magával.


4. A gomboknak csak a 13. századtól van szerepe, előtte csak díszítőelemként alkalmazták őket.


5. Az első bikinit 1946-ban dobták piacra, addig egész testet fedő fürdőruhákban flangáltak a csajok a strandon. 

- Az egyberészes fürdőruhákat a világháború alatt váltotta fel a bikini, mivel nem volt elég nyersanyag a varráshoz.

- A bikini arról a csendes-óceáni Bikini-szigetekről kapta a nevét, ahol az amerikai hadsereg a második világháború alatt a bombákat tesztelt. A tervező, Louis Réard pedig ezt azzal indokolta, hogy ez az új trend akkorát fog robbanni, mint egy atombomba. Ezt kezdetben négy országban azonnal betiltották, a Vatikán pedig egyenesen bűnnek kiáltotta ki.

Régi fürdőruhák


6. Már az ókori nők is használtak rúzst 3000 évvel ezelőtt. 

- Kleopátra például összetört bogarakból készített ajakszínezőt.

- A sápadt ajak volt a divatos a középkortól egészen a 20. század elejéig. 

- Rúzst csak a prostituáltak használtak.

- A filmek megjelenésével a rúzs használata is divattá vált.

- Ma már minden másodpercben eladnak valahol a világon egy rúzst.


Rúzs történelem


7. A zokni-szandál kombináció nagyon is sikkes volt valamikor, sőt eredetileg a térdharisnyákat nyitott cipőkhöz találták ki.


8. Barokk kalapok – A kor egyik igazi divat furcsasága az volt, hogy a hölgyek kalapjait a virágok, szalagok és tollak mellett, illetve helyett a saját gyermekeikre emlékeztető babák díszítették. S mivel akkoriban sokaknak nagy családja volt, amihez a babák száma is igazodott, így sok esetben akkora kalapokra volt szükség, hogy viselőjük alig fért be az őt szállító hintóba. A kalapot azonban még ilyenkor sem vették le, helyette inkább például térdelve utaztak.

Régi korok kalapjai


9. A rövid szoknya elterjedésének okaként több dolgot is említenek a hozzáértők, az egyik a világháború okozta szegénység, a másik a század elején kialakult válság, valamint az is, hogy a nők munkába állásával ez egy praktikusabb viselet volt. Ezek mindegyike igaz is, viszont sokak szerint volt még valami, ami elősegítette ezt, vagyis a kor egyik nagy divatja a biciklizés volt az, amit hosszú szoknyában igazán nehéz volt végezni.

- Dél-Koreában egy ideig létezett divatrendőrség, aki méregette a szoknyák hosszát. Ha túl rövidnek találták, a viselőjét megbüntették vagy börtönbe zárták.


10. A párizsi nők és a hosszú nadrág - A francia kormány, a 19. század végén rendeletben szabályozta, hogy a hölgyek utcai viseletként hordják a nadrágot. A történet legnagyobb érdekessége az, hogy ez a szabály még a 2012-ben is érvényben volt.


Első nadrágot hordó nők


11. A tanga eredete – New Yorkban, az 1920-as évek elején a mulatókban fellépő hölgyek semmilyen fehérneműt sem viseltek. Ez a szokás azonban roppant mód zavarta a város akkor polgármesterét, azért elrendelte, hogy legalább egy minimális méretű fehérneművel, de mindenképpen takarják el az intim testrészeiket. Így született meg a mindent és szinte semmit sem takaró tanga bugyi.


12. A középkorban a ruhák színe megmutatta az emberek rangját, foglalkozását. Az uralkodók pirosat, a parasztok barnát és szürkét, a kereskedők és bankárok pedig zöldet hordtak.

- Egykor még tabunak számított a fekete szín, ugyanis a viktoriánus nők csakis férjük halála után hordhatták, akkor viszont kötelezően 2 évig

- Az angol királyi család tagjainak utazásaik alkalmával az év bármely időszakában minden alkalommal magukkal kell vinniük egy tetőtől talpig fekete összeállítást is. S, hogy, miért? Mert, ha az út alatt meghal egy rokonuk, akkor a hazatérést követően azonnal a gyász színeiben kell megjelenniük a nyilvánosság előtt.


13. A legelsők…. - A világ első divatmagazinja Németországban jelent meg 1586-ban.


Az első divatmagazin


A divatvilág legelső hivatalos logója 1933-ban született meg. Mégpedig a Lacoste híres kis krokodilja volt ez.

Az első hivatalos New York-i divathetet 1943-ban rendezték meg, elsősorban azért, hogy eltereljék a figyelmet a francia divatról a második világháború idején, így lehetősége volt amerikai tervezőknek is bemutatkozni.


Első fashion show-k


14. Egészen a második világháborúig nem viselhetett egyetlen nő sem rövidnadrágot.


15. I. Erzsébet angol királynő 1571-ben elrendelte, hogy minden 7 év feletti nőnek kalapot kell viselnie vasárnaponként. Bár az angol hölgyek még ma is messze földön híresek kalapviselési szokásaikról, de ez a szabályozás ma már nincs hatályban.

Kalap rendelet

Kernya Mariann (MAYA)
Fotók: Internet