A nagy VB mez mustra

A nemzetközi focitornákon már legalább akkora szerepe van a csapatok megjelenésének, mint a játéknak. A 2018-as világbajnokságon is biztosan lesz mit néznünk nekünk hölgyeknek, hiszen a legtöbb válogatott szerelése igazán jól sikerültek. Most pedig egy teljesen szubjektív összeállításban mutatom meg Nektek a kedvenceimet! Többségében idegenbeli szerelések a favoritok nálam, mert számomra úgy tűnt, hogy tervezők merészebben nyúltak a második számú kollekciókhoz, így találtam rá az igazi gyöngyszemekre. Mivel tapasztalatom szerint a hazai szettek esetében inkább ragaszkodtak a hagyományokhoz, abban pedig túl sok kreativitást nem tudtak csempészni.

SZENEGÁL - Az afrikai csapatnak mindkét szerelése mesésre sikeredett. Az első számú mezben a fehér a domináns, és a zöld a kiegészítő, a második pedig ennek az inverze. Mindkettőn kirajzolódik egy nyugat-afrikai művészeti jegyekkel készült oroszlán képe. A H-csoportban Kolumbia, Japán és Lengyelország ellen lépnek majd pályára a kivételesen jól sikerült mezben a szenegáliak.
Szenegál

COSTA RICA - HAZAI - Számomra ez az egyszerűen nagyszerű kategória!  A hazai vagy első számú kollekcióban a mélypiros pólót fehér szegély keretezi a nyaknál, kék rövidnadrággal és fehér sportszárral teljes a szett. Costa Rica az E-csoportban Brazíliával, Svájccal és Szerbiával küzd majd a továbbjutásért. Mondjuk az biztos, hogy nem lesz könnyű dolguk, így jól nézzük meg őket még most, mert lehet, hogy később már nem nagyon találkozunk velük.
Costa

NÉMET – IDEGENBELI - A megszokott fehér-fekete szerelés mellett retro zöld mezben is játszik a címvédő német válogatott. Az újragondolt arculattal az 1990-ben Olaszországban vb-címet nyert csapat előtt tisztelegnek. A zöld meznek nagy hagyományai vannak a Német Labdarúgó Szövetségnél: már az 1954-es első vb-diadalon is részben zöld trikót viseltek a játékosok, majd 1974-ben is ilyen színű szerelésben vezette győzelemre a csapatot Franz Beckenbauer és Gerd Müller. A németek az F-csoportban Dél-Koreával, Mexikóval és Svédországgal játszanak.
null

BELGIUM – IDEGENBELI - A belgák második számú mezét az 1984-es Európa-bajnokság kapusainak szerelése ihlette. Az volt az első, és mindeddig egyetlen sárga mez a belga labdarúgó válogatott házatáján. A domináns szín anyagában csíkos, a vállrészen a gyártó háromcsíkos logójában a belga nemzeti zászló színei is megjelennek. Belgiumra a G-csoportban Anglia, Panama és Tunézia vár, így őket még garantáltan láthatjuk a továbbiakban is.
Belga

SPANYOL - IDEGENBELI - Egy teljesen új és különleges színkombinációjú öltözet a spanyolokat a spanyolok második számú szerelése. A mez világos árnyalatú, kéket tartalmaz különleges grafikus ábrázolásban, ami1980-as évekbeli elődjeinek hangulatát idézi. Az ujj passzérésze és a gyártó logója, valamint a címer élénkvörösen dobja fel a szettet. Fehér rövidnadrág és fehér sportszár teszi teljessé az új kollekciót. A spanyoloknak a B-csoportból Irán, Marokkó és Portugália ellenfeleként küzdenek a továbbjutásért. 
Spanyol

Az én véleményem szerint a házigazda orosz csapat semmi váratlant nem húztak már, ami a pályán való megjelenésüket illeti, hiszen maradtak a jól bevált piros-fehér kombinációnál és a retro Adidas vonalnál.


A kereskedelemileg legjobb mezek:
A labdarúgó világbajnokság még csak most startolt, de Nigéria máris egy komoly sikert könyvelhetett el, hisz egyenlőre úgy tűnik, ők lesznek a mezverseny győztesei, hiszen a csapatszerelést egyszerűen imádja a közönség. Olyannyira, hogy már első 3 millió darab gazdára is talált a „tarka csodából”, amihez csak és kizárólag előrendeléses rendszerben lehetett hozzájutni. Az ára világszerte 65 angol font (23 500 forintért) volt, így összesen 195 millió fontot (70,7 milliárd Ft-ot) kasszírozott a gyártó Nike és a Nigériai Labdarúgó-szövetség (NFF). Ami azért kezdetnek abszolút nem rossz, sőt… 
Ez az összeg a válogatott több éves költségét fedezi majd. S, ahogy mondják számítottak a sikerre, de ekkora népszerűségben sosem merek még reménykedni sem. Én a magam részéről szintén imádom…

Nigériát követi a képzeletbeli mez csatában a világbajnoki címvédő Németország, akiknek 2 millió darabot sikerült eddig értékesíteniük. Az Adidas az 1990-es világbajnok NSZK gárdájának mezét gondolta újra, de a fekete-piros-sárga színű nemzeti trikolór fekete és szürke tónusban jelenik meg.
null


A VB mezgyártói:
- Adidas: Argentína, Belgium, Kolumbia, Egyiptom, Németország, Irán, Japán, Mexikó, Marokkó, Oroszország, Spanyolország, Svédország
- Nike: Ausztrália, Brazília, Horvátország, Anglia, Franciaország, Nigéria, Lengyelország, Portugália, Szaúd-Arábia, Dél-Korea
- New Balance: Costa Rica, Panama
- Hummel: Dánia
- Errea: Izland
- Umbro: Peru
- Puma: Szenegál, Szerbia, Svájc, Uruguay
- Uhlsport: Tunézia

Fifa