Pata és Mancs kiállítás az Alba Plazában!


A Pata és Mancs Terápiás és Oktatási Egyesület 2009. májusban alakult Székesfehérváron.

2012. óta a „Négylábú tanársegédekkel a gyógyulásért” kutyás terápiás programjukban tanévenként 110-130 gyermek ingyenes ellátása valósul meg az Új Európa Alapítvány Gyermekgyógyító Programjának támogatásával.


Az Egyesület 2016. szeptemberben elindította érzékenyítő programját. 

Az FSZK pályázati támogatásból megvalósuló program keretében három székesfehérvári általános iskolában tartottak érzékenyítő foglalkozásokat:

- Székesfehérvári István Király Általános Iskola 

- Székesfehérvári Munkácsy Mihály Általános Iskola és a

- Széna Téri Általános Iskola negyedik évfolyamosai számára.

Közel 200 érintett diák megismerte a segítőkutyák típusait, azok feladatait. Választ kaptak arra, hogy tud segíteni egy kiképzett kutya pl. látássérült, mozgássérült vagy hallássérült embernek.

Megtudhatták a gyerekek, hogy az epilepsziás vagy súlyos cukorbetegségben szenvedőknek a rohamjelző kutyák hogyan tudnak javítani gazdájuk életminőségén. 

A programban saját élményt szerezhettek a gyerekek kerekes-székes akadálypályán.  Vakvezető kutya bemutatása után „vakon” társsal vezetve tárgykerülésben tapasztalhatták meg az egymásra utaltság és bizalom érzését. A terápiás kutyák pedig olyan játékokra hívták a gyerekeket, ahol pl. próbára tehették az értő olvasás és különböző részképességek terén magukat.

A feladatok változatosak voltak, a gyerekek együttműködési készségét is fejlesztették.

Az élményeket és az új ismereteket a gyerekek rajzokban fejezhették ki. Az így összegyűlt gyermekrajzokból az egyesület „Segítőkutyák világa” címmel Gyermekrajz kiállítást szervezett, melynek az Alba Plaza ad helyet. 

A kiállítást 2017. május 3-19-ig láthatják az érdeklődők.


Az egyesület elnöke: Dr. Csorbáné Szigetvári Melinda 

habilitációs kutyakiképző, terápiás kutya felvezető, gyógypedagógus-logopédus

csorbane.melinda@gmail.com

30/5527652

honlap: www.patamancs.hu

Pata és mancs kiállítás